Піцерія



Опис:
Хороша піцерія – завжди користується популярністю, як з боку молоді, так і з боку старшого покоління. Для початку роботи невеликої піцерії, Вам буде потрібно: приміщення, обладнання, персонал, добре складене меню та людне місце.

Почнемо з приміщення. Обов’язково повинні бути приєднані комунікації (як мінімум вода та світло). Наявність роздільного туалету (чоловічий та жіночий) теж піде на користь. Площа повинна бути достатньою, для розміщення кухні, барної стойки, та як мінімум чотирьох столів із сидіннями (якщо система роботи буде поділятись на дві категорії: «з собою» та «на місці»), або роздаточного стола (можна поєднати з барною стійкою, якщо орієнтація буде лише у напрямку «з собою»). Перший варіант більш зручний для відвідувачів, оскільки не всі хочуть їсти на ходу, але й потребує більших затрат. Впровадження системи «доставка за адресою» та «онлайн замовлення» з можливістю оплати через інтернет, теж позитивне явище для розширення клієнтури.

Обладнання. Мінімальний набір обладнання включає в себе: піч, пару овочерізок та замішувач тіста (вони непогано допоможуть якщо буде великий потік замовлень, хоча цим можна займатись вручну), витяжка, раковина, сушилка, декілька холодильників та піддонів (або стелажів), а також інше дрібне кухонне приладдя (дощечки, вилки, ножі, тарілки, підноси і т.д.). Йдемо по порядку. Піч, у якій буде випікатись піца, повинна мати як мінімум 3  місця. В середньому піца випікається приблизно 10 хвилин. Припустимо у Вас 5 замовлень підряд і лише 1 місце в духовці. Для першого клієнта не проблема зачекати 10 хвилин, а от для останнього, просидіти майже годину, не завжди доступно. А маючи можливість загружати хоча б по 3 піци одночасно, максимальний час очікування скоротиться до 20-30 хвилин. Овочерізки та замішувач, потрібні для автоматизації та прискорення процесу видачі, їх наявність не обов’язкова, але значно полегшить Вам життя. Витяжка, раковина, сушилка та якісне кухонне обладнання, є обов’язковими компонентами хорошої кухні. Навіщо вам декілька холодильників та піддонів (або стелажів)? Продукти необхідно зберігати правильно! Правильне товарне сусідство запорука успіху, та й мороки із різними інстанціями буде куди менше. Отже, мінімальні два холодильники (під напої та продукти) та два піддони чи хороший стелаж (під мішки з мукою, яйця, тару і т.д.). Не забувайте, при одержанні продукції та її переробці, фасувати її у контейнери та клеїти стікери з датою одержання, виготовлення чи заготівлі. Намагайтесь тримати свої володіння у постійній чистоті, впровадьте щоденне прибирання,та генеральне прибирання хоча б раз на тиждень.

Персонал може складатись з однієї особи, або штату працівників. Для маленької піцерії оптимальним буде 4-ро осіб (1 повар, 1 офіцант-бармен, та їх зміна). Обов’язково повинна бути в наявності медична карта, бажано у всього персоналу. Підбір працівників – справа індивідуальна, тому для їх додаткової перевірки можна впровадити оплачуваний (або ні) випробовувальний термін.

Меню та людне місце приваблять до вас клієнтів. Припустимо Ваша оренда на місяць складе 5 000 грн., одноразова закупівля всього необхідного обійдеться приблизно у 200-250 тис. грн., зарплата 4-м працівникам 15-20 тис. грн. в місяць, додаткові та непередбачувані витрати ще 5-10 тис. грн. в місяць. Середня собівартість піци вагою у 150 г. складає приблизно 8-15 грн. (залежно від сезону та інгредієнтів), а ціна реалізації 15-25 грн. Вартість напоїв теж вища ніж у продуктових магазинах, наприклад за літрову упаковку соку Ви заплатите 20-25 грн., тоді як клієнт , сплачує біля 8 грн. за 200 мл. Основна маса клієнтів – групи по 2-4 особи. Отже, що ми одержуємо?
200 000+5 000+17 500+7 500=230 000 (витрати за перший місяць, з них 30 000 – щомісячні витрати)
При тому, що вартість піци 18 грн., а соку 8 грн. вам потрібно продати хоча б 50 таких наборів за день. При такій низькій ціні це  не проблема!
(18+8)*50*26=33 800

Чистий дохід, навіть при мінімальних цінах та високих щомісячних витратах, складає 3 800 грн. Як бачимо, навіть при таких несприятливих показниках, окупність становить 4,4 роки. За сприятливих умов, таких як мінімальна з/п, б/у обладнання, низька орендна плата, оптова закупівля, популярність більш дорожчої піци та ін. Строк окупності може скоротитись втричі і буде становити 1,5 року


Звісно усі наведені показники – відносні, і усе залежить лише від Вас та Вашого вміння домовлятись.